събота, 6 април 2013 г.

Tyrian 2000

Легендите трудно умират! Преди 5 години една екшън игра предизвика истинска еуфория сред геймърите и стана причина за множество безсънни нощи пред мониторите. Играта се наричаше Tyrian и предлагаше нещо невиждано дотогава. Бърз аркаден екшън с впечатляваща графика и изключителен за времето си звуков фон, който дори предлагаше екстри като стереоефекти и General MIDI музика. Сега в началото на новото хилядолетие тази класика най-неочаквано се завърна. Eclipse пуснаха леко модернизиран вариант на култовото си заглавие под името Tyrian 2000.

За пропусналите оригинал накратко ще припомня за какво става дума. Tyrian 2000 е от чистокръвните игри за момчета в най-добрите традиции на класики от калибъра на Starforce. В играта вие управлявате космическо корабче, което гледате в 2D перспектива отгоре. Целта е проста: Да избиете всички противници на съответното ниво и най-накрая да се справите и със съответния Boss. След това цялата операция продължава на следващото ниво, което, разбира се, е по-трудно и населено с по-до-садни гадини. Цялата тази работа се развива с шеметна скорост и особено на по-късните нива често ще се чудите откъде точно е дошъл смърноносният изстрел, който е сложил внезапен край на вашия стремеж към славата. Разбира се, и вие не сте съвсем беззащитни. Освен стандартните лазери под формата на power-ups ще намерите ни повече, ни по-малко от 100 различни оръжия за масово унищожение. Самият кораб също подлежи на подобрение. Общо се предлагат 10 модела, някои от които имат мощта на космически крайцери.



Нека сега обаче видим какво ново има в Tyrian 2000. За съжаление не чак толкова, колкото човек би могъл да си помисли. Към оригинал-ната игра е добавен един нов епизод, с който броят на нивата е на-растнал до внушителната цифра 65 (5 от тях са секретни)! Малко са пипнати и някои дребни бъгове, играта може вече безпроблемно да върви под Windows 95/98... и като че ли това е всичко :-(. С други думи графиката си е точно същата като преди 5 години. Дребната разлика е, че тогава всички зяпаха с широко отворени усти към невижданата до момента гледка, докато сега разглезените от футу-ристични ЗО-спектакли геймъри най-много да изтърпят предложеното. Въпреки това дори от днешна гледна точка Tyrian 2000 не изглежда никак зле и едва ли ще предизвика само снизходителни усмивки, което показва колко напред от времето си е бил продуктът на Eclipse през 1995 г. Същото в общи линии се отнася и за звука.

Всичко това обаче се компенсира от все още феноменалния гейм-плей, който въпреки че е максимал-но опростен, определено не е загубил нищо от магическото си привличане! Това пък, казано с други думи, значи, че всички, които са прекарали седмици с оригинала, със сигурност ще се насладят не по-малко и на Tyrian 2000, а пък геймърите, които не са играли оригинала, ще могат да открият една изключително забавна игра, която бързо може да се превърне в истински наркотик.

Няма коментари:

Публикуване на коментар